How racial bias works - and how to disrupt it

Afrorepublic
0
(In Dutch) - Onze hersenen maken categorieën om de wereld te begrijpen, patronen te herkennen en snelle beslissingen te nemen. Maar dit vermogen om te categoriseren eist ook een zware tol in de vorm van onbewuste vooringenomenheid, ofwel ‘racial bias’.

 In deze krachtige TED-Talk, gemaakt na de dood van George Floyd, onderzoekt psycholoog Jennifer L. Eberhardt hoe onze vooroordelen oneerlijk gericht zijn op zwarte mensen op alle niveaus in de samenleving: van scholen en sociale media tot politie en het straf-recht. Ze bespreekt hoe het creëren van wrijvingspunten ons kan helpen dit verontrustende probleem actief te onderbreken en aan te pakken. Allerlei soorten technieken kunnen gebruikt worden om vooringenomenheid te ontdekken.

Het bleek dat vooringenomenheid een rol speelt bij verkeerstops door de politie. Eberhardt is met een interdisciplinair team begonnen met het gebruik van machine learning-technieken om grote aantallen ontmoetingen te analyseren. Dit om beter te begrijpen wat er gebeurt bij routinematige verkeersstops. Wat ze ontdekten was, dat zelfs als politieagenten zich professioneel gedragen, ze minder respectvol met zwarte chauffeurs praten dan met blanke chauffeurs. Enkel op basis van woorden die agenten gebruikten, kon men voorspellen of ze met een zwarte chauffeur of een witte chauffeur spraken.

Post a Comment

0Comments
Post a Comment (0)