Afro Republic
Ik hoor geen kleur - een podcast over hoe Zwarte muziek wordt witgewassen

Linda Nooitmeer: "Racisme zal er helaas altijd zijn"

Foto: Ojise

Acht jaar lang was Linda Nooitmeer het gezicht van het NiNsee, het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis. 1 maart volgend jaar stopt ze als voorzitter. Ze laat een organisatie achter die twee jaar geleden echt vleugels kreeg nadat toenmalig premier Rutte namens de Nederlandse staat excuses aanbood voor het slavernijverleden. Een jaar later volgde de koning. Nooitmeer blijft strijdbaar maar is ook realistisch: "Racisme zal er altijd zijn, dus investeer in het vergroten van weerbaarheid van mensen."

Toen Linda Nooitmeer (50) als bestuurslid begon bij het NiNsee, wilde niemand er dood gevonden worden, vertelt de scheidend voorzitter lachend. "Mijn vriendinnen vroegen, wat ga je daar doen bij die rare club?  Waar staan die mensen voor?" Maar onder haar leiding staat het dossier en kwam er eindelijk de erkenning van het Nederlandse aandeel in de slavernij. "Hoewel. 160 jaar te laat", voegt Nooitmeer daar aan toe.

In 2022 bood voormalig premier Rutte excuses aan namens de Nederlandse staat. Een jaar later volgde de koning, die ook zijn eigen voorouders verantwoordelijk houdt. "Hij vroeg ook om vergiffenis", vertelt Nooitmeer.  En dat is in de Afrikaanse cultuur echt heel belangrijk. Vooral voor oudere mensen heeft dat een zekere vorm van heling opgeleverd."

De weg naar die erkenning is een lang en hobbelig pad geweest, zegt Nooitmeer. En de strijd tegen racisme is ook nog niet gestreden, Vooral de investering in de sociale en materiële verbetering van de positie van de nazaten van tot slaaf gemaakten in Nederland, het Caribisch deel van het koninkrijk en Suriname laat nog veel te wensen over. "Met de komst van het huidige kabinet komen zijn een aantal investeringen zelfs al teruggedraaid."

Toch zinkt de moed haar niet in de schoenen als ze naar de huidige regering kijkt. Nooitmeer: "Nee. Dat kan ook niet. Niemand kan ontkennen dat Nederland een slavernijverleden heeft. Er zijn zo'n 25 herdenkingscomités door het hele land. We hebben burgemeesters en in provincie bondgenoten. Het is in de maatschappij bestendigd. En er zullen altijd mensen zijn die zich hiervoor inzetten, ongeacht de kabinetten die er zijn. want die komen en gaan."

De betovergrootouders van Linda Nooitmeer kochten vier jaar na de afschaffing van de slavernij de plantage van de kolonisator. Ze waren ook handelaren en deden met het verdiende geld een eerste aanbetaling. "Daar haal ik mijn kracht vandaan, ook door mijn achternaam. Die kracht van onze voorouders zit ook in mij." Ook door mijn achternaam."  In de strijd tegen racisme vind ik daarom dat de focus moet liggen op het weerbaar maken van mensen. Racisme zal er altijd zijn, maar als je de positie van mensen versterkt, kun je racisme aankaarten en hoef je er niet aan onderdoor te gaan." 

Links

Wat stopt Linda Nooitmeer in de Tijdcapsule?





Post a Comment

Nieuws
Online Magazines en Podcasts