Afro Republic
Ik hoor geen kleur - een podcast over hoe Zwarte muziek wordt witgewassen

Video: Surinaamse en Caraibische schrijvers bij Winternachten en Writers unlimited

Foto: Cynthia McLeod en Rosabelle Illes

Surinaamse schrijvers op het internationaal literatuurfestival winternachten. Met o.a. Astrid Roemer, Cynthia McLeod, Anil Ramdas, Karin Amatmoekrim, Jit Narain en Noraly Beyer. 

Hindustaanse schrijvers op Winternachten 2002

Ontworteling en leven in de diaspora dat was het central thema van het Winternachtenfestival wat werd gehouden in Den Haag in 2002 Met o.a. Jit Narain, Saya D.L. Amores (stond ook bekend als Cándani) en Chitra Gajadin 


Writers Unlimited 2011 - Great Expectations voor Suriname 

Tessa Leuwsha en Rihana Jamaludin hebben in zekere zin een gespiegeld leven: de een groeide op in Nederland en vertrok naar Suriname, de ander groeide op in Suriname en vertrok naar Nederland. Noraly Beyer spreekt met de schrijfsters over Suriname, Nederland en de literatuur. Nederlandstalig. 



Writers Unlimited 2012 - Surinaamse dromen

Met o.a. Anil Ramdas, Karin Amatmoekrim en Sheila Sitalsing en Noraly Beyer 

 

Cynthia McLeod De Tekst van Mijn Leven in Writers Unlimited Winternachten festival (2015)

Cynthia McLeod over haar boek 'Hoe duur was de suiker'.


Poetry Unlimited met Rosabelle Illes en Antoine de Kom - Writers Unlimited | Winternachten 2020

 

Astrid H. Roemer, Babs Gons, Tessa Leuwsha, Daphne Huisden e.a. in het Winternachten festival 2023 

Verhalen die verbinden': over de betekenis van 150 jaar afschaffing slavernij, met Astrid H. Roemer, Tessa Leuwsha, Babs Gons, Daphne Huisden, Shantie Singh, Britney Lindo, Rabin Baldewsingh. Muziek: Angel ArunA, Holland Baroque, Lucretia Starke, Arturo den Hartog. 



 

De Balie: Waar is de Caraïbische literatuur in de canon (2022)?

Geen Hermans en Reve maar Helman en Roemer. Verdienen de Caraïbische letteren meer aandacht?
De afgelopen jaren is er in Nederland steeds meer aandacht voor literatuur uit het Caraïbisch gebied. Anton de Koms Wij slaven van Suriname werd opnieuw uitgegeven, Astrid Roemer won de PC-Hooftprijs voor haar gehele oeuvre en in de essaybundel De nieuwe koloniale leeslijst van Rasit Elibol worden koloniale klassiekers aan een nieuwe lezing onderworpen. 

Hoe betaalt die aandacht voor literatuur uit Suriname en de Antillen zich uit in ons letterenonderwijs? Is er op universiteiten en middelbare scholen wel aandacht voor het werk van auteurs als Edgar Cairo en Frank Martinus Arion, en zo niet: waarom niet? En hoe wordt het curriculum eigenlijk bepaald, en is het aan herziening toe? Daarover praten we deze avond met onder meer schrijver Henna Goudzand Nahar, dichter Radna Fabias en hoogleraren Yra van Dijk en Michiel van Kempen. 



Post a Comment

Nieuws
Online Magazines en Podcasts