Afro Republic
Ik hoor geen kleur - een podcast over hoe Zwarte muziek wordt witgewassen

Lespeki Mama: Hoe Winti en Surinaamse vrouwen het slavernijverleden weerspiegelen

Foto: Lespeki Mama

Portret (1994) van de Creoolse oma Doorson en haar drie dochters die verspreid over Nederland en Suriname wonen. De film schetst een beeld van de cultuur en de problematiek van Surinaams/Creoolse vrouwen in Nederland. 

In drie afzonderlijke delen komen thema's als het onbewust doorgeven van rollenpatronen, de matriarchale versus de patriarchale gezinsstructuur, de idealisering van Nederland en Suriname, de Winti-cultus versus het christendom, emigratie en de gespleten nationaliteit aan de orde. 

Lespeki Mama geeft een sfeertekening van Suriname en Nederland. Eeuwenlang waren beide landen met elkaar verbonden en men kan stellen dat de navelstreng nooit echt is doorgeknipt. (Bron: Nederlands Filmfestival.)

 

Klik op Bekijken op YouTube

Winticultuur

In de documentaire spreekt de 80-jarige grootmoeder over de goden in Afro-Surinaamse religie Winti, ze verwijst naar de goden Aisa, Kromantie, Voodoo, Luang en Awese (video begint bij dat moment). 

Wintirituelen, zoals plengoffers, maken tegenwoordig steeds meer deel uit van ceremonies met een Afro-Surinaams/Caraïbisch karakter, waaronder de nationale herdenking van de afschaffing slavernij (Keti Koti/Dia di Emansipashon).

lees ook het verhaal waarin de bekende Wintipriesteres Marian Markelo uitlegt: Hoe de oude winti-rituelen helpen bij de verwerking van het slavernijverleden.


Post a Comment

Nieuws
Online Magazines en Podcasts