Rapper Common in het Witte Huis met 'Letter To The Free'

Afrorepublic
0

 

Een prachtig concert van Common. De woorden en de taal zijn geweldig. De video begint bij het nummer 'Freedom'. Het is het nummer van de film Thirteenth Amendment van Ava Duvernay.

Over het concert van 4 oktober 2016 scheef de gastheer en co-creator van Tiny Desk Bob Boilen - We hebben nog nooit een Tiny Desk Concert gedaan dat niet achter mijn bureau bij NPR plaatsvond. Maar toen het Witte Huis belde en zei dat ze een evenement organiseerden genaamd South by South Lawn, een festival van een dag vol vernieuwers en makers uit de wereld van technologie en kunst, inclusief muziek, grepen we de kans om mee te doen. We kozen Common als artiest en de bibliotheek van het Witte Huis als ruimte.

Dit Tiny Desk Concert was een samensmelting van kunst en soul, waarbij politiek en Soul werden vermengd. Common's liedjeskeuze ging over opsluiting als de nieuwe slavernij, hij stelde zich een tijd voor waarin vrouwen de wereld regeerden en eerde de man naar wie hij zijn hele leven opkeek, zijn vader. Voor deze gelegenheid heeft Common een speciale zeskoppige band van goede vrienden samengesteld, waaronder de grote Robert Glasper, met zijn welsprekende en delicate toetsaanslag, op keyboards en Derrick Hodge, wiens muziek reikt van hiphop tot folk en een grote indruk heeft gemaakt over de wereld van de jazz, op bas. Common vroeg ook zijn oude vriend en medewerker Bilal om op twee nummers te zingen. Het optreden bevat drie gloednieuwe nummers, samen met een klassieker, "I Used To Love H.E.R."

Common werd geboren in Chicago's South Side en groeide op in de stad van president Obama. Zijn rapcarrière begon begin jaren negentig, toen hij bekend stond als Common Sense, en hij heeft in zijn liedjes altijd grote ideeën overgenomen zonder gemakkelijke antwoorden, van abortus tot sociale rechtvaardigheid tot de erfenis van hiphop zelf. 25 jaar later blijven moraliteit en verantwoordelijkheid een belangrijke rol spelen in zijn liedjes. In 2015 won hij samen met zanger John Legend een Academy Award voor hun nummer "Glory" uit de film Selma.

Common vertelde ons dat hij al vele malen eerder in het Witte Huis was uitgenodigd, onder meer door Michelle Obama voor een poëzievoordracht in 2011, maar dat hij opgetogen was over het vooruitzicht zijn muziek te mogen uitvoeren tijdens Barack Obama's laatste maanden als president. Eén blik op dit Tiny Desk Concert en je ziet de spanning op zijn gezicht en je hoort het tijdens dit prachtige optreden op deze bijzondere dag.
 

Post a Comment

0Comments
Post a Comment (0)