In het drieluik Vergeten Helden vertelt presentator Jörgen Tjon de verhalen van heldhaftige strijders uit de voormalige Nederlandse koloniën. Mannen en vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven aansloten bij het Nederlands verzet. Ze vochten samen met Nederlandse verzetsstrijders, saboteerden de nazi’s of brachten Joden in veiligheid.
- De eerste serie (uitgezonden in 2022): Vergeten helden
- Kijk bij de NPO (uitgezonden in 2023) : Vergeten Helden
- Luister naar meer verhalen in de podcasts: Antilliaanse Boy Ecury, de Molukse Evy Poetiray en Surinaamse Albert Wittenberg
Vergeten Helden aflevering 1: Suriname
Presentator Jörgen Tjon belicht in de 1e aflevering van Vergeten Helden het leven van 3 verzetshelden uit Suriname wiens daden in de vergetelheid zijn geraakt.
- De verpleegster Elisabeth Bergen die Joodse onderduikers in huis neemt en zelfs een zwangerschap veinst wanneer 1 van haar onderduikers in verwachting blijkt.
- Oogarts Leo Lashley die medische bijstand verleent aan een groep onderduikers in een kerk in Rotterdam.
- En Albert Wittenberg die een Joodse baby in huis neemt en actief is in het Amsterdams verzet.
Vergeten Helden aflevering 2: Suriname
Aflevering 1 - Suriname
Presentator Jörgen Tjon belicht het leven van drie verzetshelden uit Suriname waarvan de daden in de vergetelheid zijn geraakt:
- Dokter Adolf Wong, die geallieerde piloten verzorgde en in veiligheid bracht.
- Schrijver Lou Lichtveld, die een speelgoedfirma als dekmantel voor illegale praktijken gebruikte.
- En Charles Lu-A-Si, die gearresteerd werd voor zijn betrokkenheid bij de Februaristaking.
Jörgen spreekt nabestaanden en bezoekt locaties die een rol speelden in de verzetsacties. Verder bespreekt hij met schrijfster Karin Amatmoekrim in hoeverre het koloniale verleden van deze mensen hun drang om in verzet te gaan heeft beïnvloed.
Aflevering 2 Nederlands-Indië
Jörgen duikt in het leven van drie verzetsstrijders afkomstig uit Nederlands-Indië. Hij vertelt over dappere verzetsdaden van mensen.
- De Indische Anda Kerkhoven, die ondanks gruwelijke martelingen haar beulen moreel de baas bleef.
- De Indonesische vakbondsman Slamet Faiman, die zijn eigen gezondheid opofferde.
- En de bevlogen student Djajeng Pratomo, die zelfs in kamp Dachau zijn medegevangenen wist te beschermen.
Jörgen spreekt nabestaanden en reist naar de plekken die een rol hebben gespeeld in het leven van deze vergeten verzetshelden. Journalist en Nederlands-Indië-kenner Herman Keppy schetst de historische context.
Aflevering 3 Nederlandse Antillen
In deze derde en laatste aflevering over vergeten verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog, gaat presentator Jörgen Tjon op zoek naar de verhalen.
- Van de oorlogsheld George Maduro.
- Het verhaal van de scholier Johnny Mauricio.
- En van de leerling-verpleegster Elsa Graneveld.
Alle drie afkomstig van het eiland Curaçao en alle drie wisten ze een bijdrage te leveren aan de bevrijding van Nederland. Jörgen reist naar de locaties waar de acties zich afspeelden, spreekt de nabestaanden en steekt zijn licht op bij erfgoedprofessional Dyonna Benett. Want waarom hebben de verzetsstrijders die overleefden haast nooit meer over hun daden gesproken? (Bron: Omroep Max)
Post a Comment