De 11 bekendste films en documentaires over het Nederlandse slavernijverleden in Suriname en op Curaçao die je zou moeten hebben gezien.
Opvallend in het rijtje van de Surinaamse filmmakers zijn:
- Frank Zichem - Katibo Ye Ye en Wij Slaven van Suriname Anton de Kom,
- Ida Does - Drie vrouwen en Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij,
- Vincent Soekra - Erfenis van Slavernij.
1. 100 jaar afschaffing slavernij in Suriname - Keti Koti (1963)
omhoog' springlevend zal zijn geweest in die tijd, is ook de vastberadenheid
om 1 juli te vieren springlevend.
2. Katibo Ye Ye (2003)
In de clip bezoekt Breedveld de Ashanti-koning met een vraag over de rol van de Ashanti in het slavernijverleden. Hij krijgt te horen dat hij de feiten niet kent. Een geladen Frank Zichem mengt zich in het gesprek.
3. Erfenis van Slavernij (2004)
De focus van de documentaire 'De erfenis van slavernij' (2003-2004) ligt voornamelijk op Zwarte vrouwen die een cruciale rol hebben gespeeld bij het behouden van de verhalen over de slavernij op de Antillen, Aruba en Suriname.
De documentaire belicht thema's als verzet, lijden, het leven op plantages, straffen en het verzet van de Surinaamse Marrons. Maar ook over hoe Zwart en Wit denken over het herdenken van de slavernij. Het verschil is groot.
De documentaire is geproduceerd door Vincent Soekra van Migranten Televisie Amsterdam en werd uitgebracht in 2002, tegelijkertijd met de onthulling van het nationaal monument ter herdenking van de slavernij.
In de clip wordt het verhaal vertelt van het geweld en het misbruik door de plantage-eigenaren waar tot slaaf gemaakte vrouwen mee te maken kregen.
De volledige documentaire is te zien op YouTube, verdeeld over 19 video's (helemaal onderaan)
4. Wij Slaven van Suriname Anton de Kom (2009)
Deze documentaire van Frank Zichem gaat over de Surinaamse vechter voor vakbondsrechten, mensenrechtenactivist en antifascist Anton de Kom (1898-1945). De Kom streed voor het zelfrespect van Surinamers en vocht tegen de trauma’s die hij opliep als kind van een ex-slaaf.
Hij was actief in de antikoloniale beweging en ging na zijn gedwongen emigratie naar Nederland in het verzet in ‘40-‘45. Aan de hand van het levensverhaal van Anton de Kom, met behulp van onder meer gesprekken met zijn kinderen, wordt een belangrijk deel van de geschiedenis van Suriname verteld, zo staat erin de beschrijving.
De eerste YouTubeclip begint met het verhaal van een vrouw die vertelt over het seksueel geweld van plantage-eigenaren. De woede is voelbaar.
5. De Slavernij (2011)
De Slavernij is 5-delige Nederlandse documentaireserie van de NTR uit 2011, die werd uitgezonden op Nederlandse televisie. De serie gaat over het Nederlandse slavernijverleden en de bredere context van slavernij als fenomeen in het verleden, maar ook in het heden. De serie werd in 2013 opnieuw uitgezonden.
Vooral de bredere context waarin slavernij werd geplaatst maakte de serie controversieel. De relativering viel bij sommige Surinamers niet in goede aarde. Het thema in het eerste deel, genaamd 'Slavernij is van alle tijden', zorgde voor de ontploffing.
Deel 1 - Een wereld vol slaven
De serie is te zien bij NPO start
In het discussie-programma van Anil Ramdas ging historicus en schrijver Sandew Hira in discussie met een van de belangrijkste adviseurs van de serie. Lees Hira's kritiek in Keiharde discussie na tv-serie “De slavernij”.
Zie ook de discussie in de Vereniging Ons Suriname
6. Hoe Duur was de Suiker (2013)
7. Drie vrouwen (2018)
Drie vrouwen bepleiten, elk op eigen wijze, een waardige erkenning van het Nederlands slavernijverleden.
In de documentaire wordt een nazaat van een plantage-eigenaar geconfronteerd met het slavernijverleden van zijn familie en het geld wat ermee verdiend werd, erg onder de indruk is hij niet.
De documentaire is te zien op 2doc
8. Sporen van slavernij (2018)
Een 5-delige serie van het project Mapping Slavery. Sporen van slavernij is een serie die locaties opspoort die direct verbonden zijn met het Nederlandse slavernijverleden. Maar de serie gaat ook over Zwarte mensen die tijde van slavernij in Nederland woonde en over personen die in verzet kwamen in Nederland, zoals de tot slaaf gemaakte Virginie van Gameren.
Deel 1 Slavernij erfgoed in Nederland
De hele serie is te zien op YouTube.
9. Tula the Revolt (2019)
10. Geboeid naar terug Plantage (2020)
In de beschrijving staat: 'In het nieuwe tv-programma ‘Geboeid, terug naar de plantage’ gaat politieman, docent en ‘Jonge ambtenaar van het jaar 2018’ Dwight van van de Vijver op zoek naar zijn voorouders en familiegeschiedenis. Het televisieprogramma is een ontdekkingsreis door het slavernijverleden. Dwight wordt nog dagelijks geconfronteerd met zijn roots. Het extra woordje ‘van’ in zijn achternaam is een stille getuige van het feit dat zijn voorouders ‘bezit’ waren van Plantagehouder van de Vijver.'
De aanleiding was de openbare toegankelijkheid van de Surinaamse slavenregisters.
De hele 4-delige serie is zien bij de EO
11. Nieuw licht: Het Rijksmuseum en de slavernij (2021)
Zie de volledige serie bij 2doc
Post a Comment