Afro Republic
Ik hoor geen kleur - een podcast over hoe Zwarte muziek wordt witgewassen

Frank Martinus Arion: de man, de vrouw, de poëzie en de film 'Dubbelspel'

 


Documentaire (2013) over Frank Martinus Arion, de belangrijke Curaçaos-Nederlandse  schrijver, dichter en taalkundige. De film gaat over de centrale thema’s in zijn werk.

In Arions meest gelezen roman Dubbelspel draait het om een verwoede partij domino en er tekent zich geleidelijk een beeld af van de verhouding tussen mannen en vrouwen in die eilandsamenleving.  

In de documentaire is het Antilliaanse machismo het thema van een heftige en onthullende discussie tussen een zevental Antilliaanse mannen met uiteenlopende achtergronden. Daartegenover spreekt Arion in de film over de ‘moedige vrouwen’  van het eiland, die ook in zijn leven en in zijn werk de doorslag gaven.

Arion was ook, en misschien wel in de eerste plaats, poëet. Verschillende voorbeelden daarvan zijn te horen en te lezen in de documentaire. Veel van zijn gedichten zijn in het Papiaments. Als voorvechter van deze Antilliaanse taal heeft Arion, op het eiland, een school gesticht waarin de kinderen hier les in kregen. Hier zien we hem als een zachtmoedige lyricus die terugkijkt op een strijdbaar en scheppend leven en aan het eind van de film bijna terloops het geheim onthult van zijn literaire inspiratie. Lees verder bij Cindy Kerseborn.

Luister naar: Interview met Cindy Kerseborn over de documentaire over Frank Martinus Arion in het VPRO-radioprogramma, De Avonden.

De film 'Double play' (2017) is de verfilming van de Curaçaose romanklassieker Dubbelspel. De Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson maakte er een respectvolle en gepolijste film van.



Het was de wens van auteur Frank Martinus Arion: een Engelstalige film, voor een zo groot mogelijk publiek. Dat zijn roman Dubbelspel over de vier dominoënde vrienden Chamon, Manchi, Ernesto en Bubu Fiel zich daar goed voor zou lenen, had hij goed gezien. 

Nog altijd heeft het boek, dat de Curaçaoënaar meer dan veertig jaar geleden schreef, een grote aantrekkingskracht. Het is spannend (met een cruciale dominowedstrijd als een soort Mexican standoff uit de films van Sergio Leone), zit vol bijtende humor en geeft terloops een kijkje in de sociale ongelijkheid gecreëerd door eeuwenlange kolonisatie. Machismo, geldzorgen, identiteitsproblemen — elk van de vier gaat er op zijn eigen manier onder gebukt, ook al houden ze de schijn voor elkaar op, schrijft Filmkrant.

Post a Comment

Nieuws
Online Magazines en Podcasts