Afro Republic
Ik hoor geen kleur - een podcast over hoe Zwarte muziek wordt witgewassen

De reis van de Indiërs

Screenshot: De reis van de Indiërs


Als derdegeneratienazaat van Indiase contractarbeiders maakt Narsingh Balwantsingh een reis in de voetsporen van twee miljoen Indiërs, die na afschaffing van de slavernij als goedkope arbeidskrachten werden geworven voor de plantages in de koloniën van Groot-Brittannië, Frankrijk en Nederland. 

Zie de driedelige serie uit 2021: De reis van de Indiërs

India

Hier is het ooit begonnen. De betovergrootouders van Narsingh komen hier vandaan. Een dorpje op het platteland van India, waar door de industrialisatie, de komst van de geldeconomie en langdurige droogte de vooruitzichten slecht waren. Hoe ziet het er daar nu uit? Zijn er nog mensen die over vroeger kunnen vertellen? Wat is er bekend over de wijze waarop mensen werden gecontracteerd? Waren het alleen arme mensen? Narsingh heeft de contracten van zijn familie: valt hier iets in het dorp over terug te vinden?

Suriname

De reis van Narsingh gaat verder naar Suriname. De Indiërs die met de boot in Suriname arriveerden, werden eerst in een depot ondergebracht, het zogenaamde koliedepot. Van daaruit gingen ze naar de plantage. In het geval van de familie van Narsingh naar de suikerplantage Mariënburg in het district Commewijne. De familie van Narsingh komt uiteindelijk in Nickerie terecht. Op hun lapje grond verbouwen ze rijst voor de verkoop en de rest voor eigen consumptie. De oom van Narsingh kan nog veel over vroeger vertellen. Waarom is hij in Suriname gebleven?

Nederland

In 1972 vestigden de ouders van Narsingh zich in Rotterdam. Narsingh werd er in 1975 geboren. In gesprekken met zijn ouders wordt duidelijk waarom zijn ouders hebben besloten in Nederland te blijven en wat dat heeft betekend voor hun Hindoestaans-zijn. Narsingh vertelt hen hoe hij zijn Surinaams-Hindoestaanse achtergrond heeft beleefd en nu beleeft.

Post a Comment

Nieuws
Online Magazines en Podcasts